19 Ekim 2008 Pazar

midye dolma


Sokakta satılan midyelerin ne şartlarda yapıldığına şahit olan insanlar (televizyondaki baskın programlarında veya kendi gözleriyle) genelde yeme gönüllüsü olan insanları yememeye ikna etmeye çalışsa da midye dolma -özellikle geceleri- hala favori sokak yiyecekleri arasında yer alıyor.

Midyelerin yanında zararsız zeytinyağlı dolmalar satılsa bu kadar yenir mi yoksa herkesin "sakın yeme" demesi, içindeki civa oranı ve nereden toplandığı bilgisi ile "yapılmaması gereken şey"e dönüşmesi, onu daha çok mu tercih edilen birşey haline getiriyor emin değilim.

Not: Internette arattım midye yüzünden zehirlenmiş kimseyi bulamadım, ben de öyle birini tanımadım. Hatta arattığımda midyenin düşünüldüğü kadar zararlı olmadığına dair bilgiler buldum:

İçinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle kamuoyunda sağlıksız olarak bilinen midye, İzmir'de midye üretimi yapan bir firmanın talebi üzerine bilimsel olarak araştırıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğündeki incelemede, midye içindeki kurşun, arsenik ve civa oranı, tehlike sınırı olan 1 mg'nin oldukça altında çıktı.

Su ürünleri mühendisi Yeliz Yıldız, midyenin hayvansal protein kaynağı olduğunu belirterek, kimyasal madde içerdiğini düşündüğü bu ürüne karşı tereddütlü yaklaştığını dile getirdi. Yeliz, ''Vücuttan atımı çok zor olan ve sarılığa neden olan civa değerleri, midyede tehlike sınırının oldukça altında çıktı. Mikrobiyolojik olarak bakteri ya da mikroba rastlanmadı. Kimsayal değerler de tehlike sınırının oldukça altında. Midyenin sağlığa zararlı olduğunu söylemek doğru olmaz'' diye konuştu.(anadolu ajansı)

Hiç yorum yok: