17 Aralık 2008 Çarşamba

Kardeşimsin Alexis @ İstiklal Caddesi


şurada değişik malzemeler var: kardesimsinalexis.blogspot.com
burada da: Yunanistan’da isyanın içinden notlar

Yunanistan'ın başkenti Atina'da geçen cumartesi akşamı 16 yaşında bir gencin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde çıkan olaylar sürüyor.

Binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinde çıkan, başta başkent Atina ile Selanik kentleri olmak üzere Patra, Larissa, Yanya, Heraklion ve Kandiye kentlerinde sabaha kadar süren ve 72 saati dolduran olaylarda, çok sayıda banka şubesi, dükkan ve kamu binasının yanı sıra polis araçlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda araç kundaklandı.

Atina kent merkezinde bulunan parlamento binasına girmeye çalışan, Dışişleri ile Çevre bakanlıklarına molotofkokteyli atan, bölgedeki otellerde zarara yol açan, Yunanistan Milli Bankası ile Olimpic Havayolu merkezi şubesini, Sindagma Meydanı'ndaki dev Noel ağacını ateşe veren göstericilere, güvenlik birimleri gözyaşartıcı gazla yanıt verdi.

Göstericiler, Pire kent merkezinde çok sayıda polis aracını ters çevirerek ateşe verdi. Larissa kentindeki tüm banka şubelerinin taş ve sopalarla camlarının kırıldığı ve kundakladığı, Hanya'da valilik binasının kundaklandığı, işyerleri ve kamu binalarına saldırılar yapılan Patra'da ise yerel bir televizyon kanalını işgal eden grupların tüm Yunanistan'ı protesto gösterilerine çağırdığı bildirildi.

Savaş alanını andıran Selanik'de göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada ise bir polis memuru yaralandı.

Atina Ticaret Odası verilerine göre şu ana kadar 135 işyeri hasar gördü, 12 işyeri yağmalandı, 600 kişi işsiz kaldı. Basın yayın organları kentlerdeki asıl hasarın henüz belirlenmediğini duyurdu.

Atina Üniversitesi Rektörü Hristos Kittas'ın hükümetin ve polis ekiplerinin üniversite binasını yeteri kadar korumadıklarını belirttiği açıklamasından sonra istifa ettiğini belirten basın yayın organları, Yunanistan Eğitimciler Federasyonu'nun bugün 24 saatlik greve gidilmesi kararı aldığını kaydetti.

Kaynak:CnnTürk

Hiç yorum yok: